Dumpade valpar på väg att få nya hem

2012-02-20 Kalmar

De sju hundvalparna som hittades i en container för drygt en vecka sedan håller alla på att få nya hem.
– Vi har varit alldeles nerringda och mailbombade av alla snälla människor som vill ta hand om eller hjälpa till med valparna.
Det berättar Camilla Henningsson i hundomplaceringsverksamheten i Kalmar.
Det var i förra veckan som en privatperson hörde valparna gny i en container i ett bostadsområde i Färjestaden. Valparna kördes till Läckeby djursjukhus där de senare hämtades av hundomplaceringsverksamheten.
– Valparna, som verkar vara en blandning av schäfer och rottweiler, mår bra och verkar inte ha tagit skada på något sätt, säger Camilla Henningsson.
Hon berättar samtidigt att många familjer hört av sig för att anmäla sitt intresse för att ta hand om en valp.
– Många har reagerat med hjärtat, säger Camilla. De vill hjälpa till och ta hand om en liten valp samtidigt som de har ett heltidsarbete. Det går ju inte men jag förstår att de bara vill väl.
På lördagen ska valparna visas för ytterligare några familjer och redan i nästa vecka hoppas man att alla ska ha fått ett nytt hem.
– Vi får inte berätta var valparna hamnar och hos vem eftersom det pågår en brottsutredning om djurplågeri, förklarar Camilla Henningsson.
I hundomplaceringsverksamheten finns flera hundar som söker nya hem.
– Vi har ytterligare flera som är på väg in så vi behöver många nya hem, säger Camilla Henningsson.
Pia Andersson Hobert

Polisen tar upp jakt på djurplågare

2012-02-20 Kalmar

En anmälan om djurplågeri har upprättats sedan sju hundvalpar dumpades i en container.

Hundvalparna letar efter nya hem.

I torsdags förra veckan hörde en privatperson gnyende läten från en container i Färjestaden. I containern fanns sju hundvalpar som övergetts av ägaren.
Länsstyrelsen tog beslut om omhändertagande som utfördes av hundomplaceringsverksamheten i Kalmar. Hundarna bor tills vidare på flera jourboenden.
– Valparna är alldeles för små för att vara på hundpensionat, därför är de på jourboenden, säger Camilla Henningsson på hundomplaceringsverksamheten i Kalmar.
Polisen har upprättat en anmälan om djurplågeri och nu pågår en utredning. Enligt uppgifter till Barometern har det kommit in tips på vem som haft hundarna.
– Än så länge vet vi inte hur valparna hamnat i containern, säger Anders Pleijel vid polisen i Kalmar.
För hundomplaceringsverksamheten handlar det just nu om att hitta nya hem till de sju valparna. Sedan händelsen uppmärksammats i media har många hört av sig för att hjälpa till.
– Vi har varit nerringda, vi ska ha visning av valparna. Samtidigt är det ett stort ansvar att ha valp, de kan inte vara ensamma. Vi har andra hundar som är på väg in, förhoppningsvis fortsätter folk att höra av sig, säger Camilla Henningsson
Jonatan Holgersson Jonatan.holgersson@barometern.se
Telefon: 0480-592 85 

Foto Johanna Eriksson

Hundvalpar dumpades i soporna

2012-02-19 Östra Småland

Sju valpar lämnades i en container. Men en förbipasserande tjej hörde pip och valparna räddades. Nu ska de få nya hussar och mattar.
Tjejej körde valparna till Läckeby djursjukhus och efter att de undersökts och polisen beslutat om omedelbart omhändertagande fich Hundomplaceringsverksamheten ta hand om dem. Där har medlemmarna svårt att förstå hur någon kunnat vara så känslokall och överge sina hundar så brutalt.
– Man lämnar dem för att frysa ihjäl. Chansen finns visserligen att någon annan hittar dem, och då är hundarna någon annans problem, säger Sanna Svensson.
– Det som förbryllar är att de är välskötta och sedan har dumpats. De är snälla, sociala och trevliga, mår bra och har bra hull. Och är relativt gamla, gissningsvis runt åtta, nio veckor.
Inte tillbaka igen.
Camilla Henningsson håller med. Och även om de hittades i Färjestaden kan det vara någon långt ifrån som lagt dem i containern.
– Annars skulle någon ha känt till dem, tycker man. Men en sak är säker: hör ägaren av sig och vill ha tillbaka dem får han eller hon ett ”nej”, personen har visat att den inte bör ha hand om djur.
Istället ska omplaceringsgruppen nu hitta nya ägare.
– Vi har redan intresserade men tar gärna emot flera intresseanmälningar, det gäller för oss att hitta rätt personer, säger Camilla.
– I det här fallet handlar det ju om valpar, och sådana kräver att ägaren har tid att fostra dem.
Exempelvis de som jobbar heltid går ju bort.
Oddbjörn Andersson oddbjorn.andersson@ostran.se Telefon: 0480-631 44

I trygga famnar. Valparna har nu fått namn av omplaceringsgruppen. Från vänster Sanna Svensson med Mizo, Camilla Henningsson med Lilly och Jenny Jonesjö med Saga. Foto Oddbjörn Andersson.

Valpar dumpades i en sopcontainer

2012-02-18 Barometern Kalmar

Sju hundvalpar busar runt på Läckeby djursjukhus. För ett dygn sedan hittades de dumpade i en container i Färjestaden.
– Man blir så förbannad. Hur kan man bara lämna valparna på det här sättet? Det kunde lika gärna ha kommit en containerbil och hämtat containern, säger Camilla Henningsson i hundomplaceringsverksamheten i Kalmar.
Det var en privatperson som hörde valparna i containern, som fanns i ett bostadsområde, och körde dem till Läckeby djursjukhus på torsdagskvällen.
Barometern var med när Camilla Henningsson och Helena Frölin från hundomplaceringsverksamheten hämtade dem där på fredagseftermiddagen.
Valparna, som gissningsvis är en blandning mellan schäfer och rottweiler och ungefär tolv veckor gamla och alldeles bedårande, tumlar runt i ett av undersökningsrummen. 
Två valpar brottas, två leker tittut, en hänger i ett byxben och en skulle väldigt gärna vilja leka med en lampsladd. När lite snö rasar ner från taket gläfser en valp till och gömmer sig under en stol.
– Vi har besiktat och vaccinerat valparna. De verkar må ganska bra. De är pigga och glada. Idag har de varit ute och lekt i snön, säger Sandy Karlsson, djursjukvårdare på Läckeby djursjukhus.
Hundomplaceringsverksamheten, som har funnits sedan 1979, tar hand om upphittade, vanvårdade och andra hundar som av olika orsaker behöver nya kärleksfulla hem.

Camilla Henningsson från hundomplaceringsverksamheten har famnen full av valpar. De tre valparna och deras fyra syskon hittades övergivna i en container.
Foto: Johanna Eriksson

Hundvalpar dumpades i container

2012-02-18 Aftonbladet

Sju tolv veckor gamla valpar dumpades i en container i Kalmar i torsdags. Till hundarnas stora lycka hörde en förbipasserande dem gny och räddade dem.

Valparna, en blandning mellan schäfer och rottweiler, kördes till Läckeby djursjukhus, där de undersöktes och vaccinerades. Enligt djursjukhuset mår de bra och gillar snö. Nu leker de vidare på Hundomplaceringsgruppen i Kalmar, skriver Barometern.