De ger misskötta hundar ett nytt liv

2013-02-14 Barometern Kalmar

Elaka människor som slår, plågar och misshandlar sin hund. Och otroliga familjer som vill hjälpa, älska och rädda.

Så här gör du om du vill hjäpla en hund.
De fem tjejerna i Kalmars hundomplaceringsgrupp möter både djup misär och en stark kärlek till hundar.
– Det är de lyckliga sluten som gör att man vill fortsätta, säger Camilla Henningsson som varit den drivande kraften i 15 års tid. Hundgruppen har börjat på ny kula. För ett år sedan var verksamheten nedläggningshotad. Djurens rätt stängde sitt lokalkontor i Kalmar och eftersom omplaceringsgruppen var en del i den verksamheten var en del rädda att över 30 års arbete skulle gå i graven.
– Men det var självklart att fortsätta. Vi behövs. Och belöningen när en hund hamnar rätt går inte att beskriva. Det gör att man glömmer allt jobb, säger Camilla Henningsson. Just nu vill hon och Sanna Svensson slå ett slag för drevertikarna Majsan och Mysan, två hundar som kommit i kläm när deras ägare tragiskt gick bort för ett tag sedan.
– De är så snälla. Världens goaste hundar. När vi hämtade dem kröp de upp i famnen med en gång. Många tragiska historier ligger bakom de hundar som gruppen tar hand om. Oftast är det polisen eller länsstyrelsen som hör av sig och ber om hjälp. Då har det gått långt och myndigheterna tvångsomhändertar hunden.
– Det kan handla om folk som är elaka och gläds åt att plåga och misshandla sin hund, som kanske bundit fast den och endast åker dit för att titta på hur den förtvinas och mår dåligt.
– Andra gånger handlar det om människor som är psykiskt sjuka och helt enkelt inte kan ta hand om ett djur. Hundarna placeras hemma hos någon i gruppen eller hos någon annan de känner. Därefter börjar jakten på ett nytt hem.
– Det brukar alltid gå till slut. Men vi är noga med att hunden hittar rätt hem. Vi är rätt tuffa när vi frågar ut familjerna och gör uppföljningar.
– Det måste ju bli helt rätt när hunden kommer från så dåliga förhållanden. Ungefär 14 hundar om året räddas på detta sätt till ett lyckligare liv. Och trots mycket jobb, ingen betalning och stor oro är det väl värt mödan, tycker Camilla Henningsson.
– Det är en sådan enorm glädje att se när det blir bra. Vi fick in en hund en gång som var helt utdömd av länsstyrelsen. Men vi gav den en chans.
– Efter tre veckor hittade vi ett hem och idag har han det fantastiskt bra. Det är en helt annan hund. En sådan belöning gör att man nästan kan fortsätta hur länge som helst, säger Camilla Henningsson. Camilla Henningsson och Sanna Svensson i Kalmars hundomplaceringsgrupp söker nu ett hem till drevertikarna Mysan och Majsan. ”Världens goaste hundar.”
Foto: Anders Johansson
Jesper Ericson jesper.ericson@barometern.se Telefon: 0480-592 24

Så här ger du hundar ett nytt hem

2013-02-14 Barometern Kalmar

Hundomplaceringsverksamheten vädjar nu till Kalmarborna.

Hur gör jag om jag vill hjälpa till?
Hundarna kommer att hamna i två olika hem. Ta kontakt med hundomplaceringsverksamheten i Kalmar.

Kan vilken familj som helst bli nytt hem för Mysan eller Majsan?
Nej. Hundomplaceringsverksamheten är mycket noga med att hundarna får det bra. Även om du gillar hundar kanske du inte är bästa alternativet för just dessa.
Du kommer att få många frågor och ingen åker hem med hunden efter första träffen. Dessutom blir det en uppföljning efter ett halvår.

Varför ska jag hjälpa till och inte köpa en valp istället?
Att ta emot en omplaceringshund gör man för att man vill hjälpa till och för att man vill göra skillnad för djur som har haft det tufft. Du vill erbjuda ett bättre liv för en hund som ofta har lidit. Att köpa en valp är en helt annan sak.